Archive for Nisan, 2014

YENİ VE SON SİTEME HOŞ GELDİNİZ

In HAKKIMDA by mrdesgn / Nisan 15, 2014 / 0 Comments

 

YENİ VE SON SİTEME HOŞ GELDİNİZ

Son yapılandırılmış Siteme hoşgeldiniz, sizlere bu sefer daha profesyônel çalışmalar sunmak için buradayım eski sitelerimde birçok çalışmalarım mevcuttur çalışmalar için ziyaret etmeniz tavsiye edilir yeni ve daha profesyônel çalışmalar için tekrar şuan bulunduğunuz siteden medya üzerine tüm içerikleri inceliyebilirsiniz.

 

BLOG YAZILARI VE DİĞER BİLGİLER

Sitenin içinde yakında tekrar blog yazıları, resimleri çeşitli kurum ve kuruluşların örnek çalışmalarına ve teknik  bilgi içerikli farklı yazılara tanık olacaksınız referanslar, hizmetler, yapılan kısa filmler deneysel çekimler ve farklı kategori ve çalışmalarla hepsini yakın zaman da bu sitede göreceksiniz.

Bu site de neler ön plân da önce bunlardan bahsedelim. Bu sitede yeni eklenmiş ve Portfolio alanında bulunan yeni olarak haber bantları ve web layout & templates başlığını ayrıca tanıtım videolarını görmüş incelemiş olacaksınız sadece dequpe ve kısa film ile ilgili içerikler tekrardn buradan sizlere sunulup yönlendirme yapılmıştır.

Yakında eski sitelerim de gördüğünüz çalışmaların çoğunu bu yeni sitemdede sizlerle paylaşacağım Grafik çalışmaları örnek web design çalışmaları ve diğer çalışmalar için yukarıda bulunan Kişisel sitelerim başlığı altında eski sitelerim mevcuttur burada olmayan çalışmaları bu iki siteyi takip ederek ve kısa bir gezinti yaparak tüm içeriğini keşfedebilirsiniz hepinize ziyaretiniz için teşekkürler iyi gezintiler dilerim.

 

DİLERSENİZ BURADAN DA ULAŞABİLİRSİNİZ

İLK SİTEYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN 

İKİNCİ SİTEYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN 

 

HAKKIMDA

In HAKKIMDA by mrdesgn / Nisan 14, 2014 / 0 Comments

1984 İstanbul Kadıköy doğumluyum, genel olarak iletişim üzerinde çalışmalarım olmuştur (Tv,Radyo,kurgu montaj,seslendirme ve web tasarımı bunlardan birkaçı) küçüklüğümden bu yana sinemaya , kurgu montaj olaylarına ve iletişime giren ve sosyal alanda çığır açan ne varsa ilgim vardı İş alanımdan bahsedicek olursam zaman geçtikte bazı kurumlarda çeşitli hizmetlerde bulundum .

Kendi alanım dışında  diğer iş alanlarında da deneyim sahibi oldum yani bir tek iletişim değil diğer iş alanlarında da çeşitli çalışmalarda bulundum bunlardan bazıları Editörlük,çeşitli ajanslarda dergi tasarımı  Öğretmenlik (Grafik& Video Kurgu Montaj,Bilgisayar Öğr ve Web Tasarımı), Özel şirketlere web design çalışmaları Yapım şirketlerine kurgu montaj çalışmaları olmuştur Kral Tv’de Seslendirme Yapımcı yardımcısı, kurgu & montaj gibi iletişim içine giren ne varsa deneyimim olmuştur farklı deneyimler ise Ağ İşletmenliği Uzmanlığı, Eğitim Danışmanlığı, Görsel vitrin düzenleme, sahne düzenleme  ve İnsan kaynakları alanında extra deneyim sahibi olmuşumdur extra dalda çalışmalar farklı alanlarda da bilgi birikimimin olmasına olanak sağladı bazılarını gönüllü olarak yapmışımdır ama genel olarak iş geliştirme amacıyla deneyimlerimi arttırmışımdır ve hiç maddi beklentim olmamıştır.

Reklâmcılık & yayın alanında ve Kısa film dalında da ödüllerim vardır bunlardan bir tanesi resimde gördüğünüz 21.’si düzenlenen Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasından öne çıkan bir resimdir / Beni, bazı çalıştığım alanlarda da ve özgeçmiş portfôyümle ve bu sitede bulunan yaptığım çalışmalarla daha iyi tanıyacaksınız.

Şu an resmi olarak aktif kariyerimde devam etmemin dışında boş vakitlerimde Freelancer olarak şirketlere alanımla ilgili ayrıca çalışmalar sunmaktayım bunlardan bazıları Web site projeleri ve Medya alanın da kurgu montaj dalında videosal tanıtım ve seslendirme projeleri ile ilgilidir.

 

KISA FİLM İLE İLGİLİ HERŞEY

In VIDEO & MULTIMEDIA by mrdesgn / Nisan 14, 2014 / 0 Comments


Kısa Film Nedir ?

Kısa Film

Kısa Film, resmi bir konsept içerisinde tanımı bulunmasa da gösterdiği bazı karakteristik özellikleriyle şu şekilde yorumlanabilir;

Kısa süre içerisinde sinema kurallarına ve sanatına sadık kalarak, yönetmenin kendi tercihinde bir yöntemle anlaşılır eserler yaratmaktır.

Kısa film, potansiyelinde derin bir özgünlük ve sınırsızlık barındırmaktadır. Belli kuralları olmadığı için (sinema izine sadık kalmak dışında) birbirinden bağımsız ve eşi olmayan bir çok kısa film bulunmaktadır.

Kısa Film türleri, Deneysel, İmgesel, Canlandırma, Kurmaca olarak bölümlere ayrılır. Bazı tanımlarda bu sıralamadan İmgesel ve ya Kurmaca türlerinin ayrı tutulduğu da görülmüştür. Kendine özgü yapısında yönetmenin en özgür olduğu ve belki de tamamen kendi tarzını yarattığı en belirgin tür, isminden de anlaşılabileceği gibi Deneysel kısa filmlerdir.

Kısa Film’de esas mantık kısa zamanda bir görsel eseri en iyi biçimde yaratmak olduğu için, ve bu da yönetmenin yaratıcılığı ve yeteneğine bırakıldığı için bir çok kısa filmde deneysel olsun yada olmasın, kendine has kurgu teknikleri, mantık ifadeleri, hikaye anlatımları bulunmaktadır.

Süresi hakkında da resmi bir açıklama olmasa da, genel kısa film konseptinde süre oranı 7-8dk, eğer daha büyük bir prodüksiyon ve amaç farklı ise tüm intro ve jenerikler dahil 15-17dk civarındadır.

35 mm

Fakat genelde bu süreleri yarışma ve festivaller kendi olanakları içinde belirlerler, örneğin bir yarışma veya festivalin belirlediği en düşük süre 59sn’ye, en yüksek süre ise ortalama için 29dk’dır.

Bunun yanında, amaca göre değişen süre belirlemeleri de olabilir, örneğin sadece 10sn’lik eserlerin yarıştığı yarışmalar da bulunmaktadır.

Kısa film’deki bu özgünlüğün getirdiği bir dezavantaj, bu sınırsızlık içinde çekilen her görüntünün bazı insanlar tarafından tarafından kısa film olarak tanımlanmasıdır.

Son olarak, festival ve yarışmalardaki kısa filmleri izleyerek, aklınızda belli bir kısa film konsepti oluşturabilirsiniz. Buna rağmen bir yarışmada derece alan film diğerinde yarışmaya kabul dahi edilmeyebilir, bu nedenle aşırı örneklenmeden ziyade kendi özgün eserlerinizi ortaya koymanızda yarar var.

Bir Kısa Film’i yaratan öğeler

Aşağıda okuyacağınız maddeler genel olarak bir eseri ortaya çıkan hemen hemen tüm bileşenleri ele almaktadır. Ön bilgi olması amacıyla hazırlanan listedeki maddeler ilerideki yazılarda ayrı ayrı ele alınacaktır…

Senaryo

Senaryo, hepimizin bildiği gibi bir film içinde neler geçeceğini – konuyu ifade eden, karakterleri – onların diyaloglarını içeren, olayların nerede ne zaman geçtiğini belirten, ortamı tasvir eden ve bazı durumlarda yönetmen yardımcı olması için kamera hareketlerini dahi içeren dokümanlardır.

Storyboard

Senaryoya sadık kalınarak hazırlanan filmde görülecek kamera açılarını ifade eden resimler dizisidir. Bunu bir bant karikatür gibi düşünebilirsiniz.

Çekim sırasında kameranın hangi açıdan neleri göreceği konusunda en önemli referanslardan olan storyboard’ın sanatsal kalitede ciddi çizimler olması gerekmiyor. Genel bilgileri ve görüş ayrıntılarını içeren basit çizimler olması çoğu zaman yeterlidir.

Kamera 

Aslında bu listelemede üzerinde durmaya gerek yok… Tabi ki “film” dediğimiz şeyin özüdür, varolan tüm görsellerin kayıt edileceği ve tüm bileşenleri bir araya getirecek görüntüleme aracıdır.

Oyuncu

Elbette senaryonuzdaki karakteri canlandıracak oyunlara ihtiyacınız olacak  Tabi bu aşamada bir Cast (oyuncu dağılımı yapmanız gerecektir)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mekan -Mekan Cast’ı 

Filmdeki olayların nerede sahneleneceği konusunda bir plan yapmalısınız, senaryoda ifade edilene en yakın ve ya olaylara en uygun mekanı bulmanız veya yaratmanız gerecektir.

Varolan mekanları keşfedip filminiz kullanmak üzere belirlemeniz tıpkı rollere göre oyuncu dağıtmanız gibi mekan cast’ı olarak ifade edilir.

Işık

İlk deneyimlerini yaşayan kısa filmci arkadaşların nedense ihmal ettiği hatta “pek de önemli değil” diye söylemlerle ifade ettiği, fakat aksine en önemli bileşenlerden biridir.

Hareketli fotoğraf sanatı olan sinemanın özünde ışığın önemi tartışılmazdır.

Filmlerde kullanılan renklerin bile önemi olduğu göz önüne alınırsa, istenen etkiyi yaratmakta ışığın etkisi ciddi derecede ön plandadır.

Ses

Teknik yetersizlik durumlarında kalitesini muhafaza etmek her zaman mümkün olmayan ve ilk deneyimlerde genelde kalitesi ikinci planda bırakılan bileşendir. Video sistemleri kullanarak bir Kısa Film çekiyorsanız, muhtemelen kamera üzerindeki mikrofonları kullanacaksınız fakat bu yukarıda da belirttiğimiz gibi kaliteyi ikinci plana götürecektir, sesteki gürültüler ve düşük netlik oranı filminizin genel kalitesini düşürecektir. Bu sebepten çekimlerinizde ileride bahsedeceğimiz Boom gibi harici ses yakalama aygıtları kullanmanız gerekecektir.

Kurgu – Montaj

Açıklama yapmadan önce genelde yanlış bilinen bir şeyi düzeltelim. Kurgu, sinema kurallarına sadık kalarak (önceden belirlenmiş akademik kurallara göre), çekilen sahnelerin nerelerde nasıl kesilip bir sonraki sahneye nerede nasıl bağlanacağı, sahnelerin nasıl sıralanacağı gibi bir filmi kuran sistemdir. Montaj ise kurguda belirlenen noktaların fiili olarak kullanılmasıdır.

Kurgu sinema sanatında başlı başına ciddi bir başlıktır, ona şimdilik girmeyeceğiz. Montaj konusu ise çektiğiniz kameraya bağlı olarak (amatör kısa film’cilere yönelik açıklama yaptığımız için Video kameralara bağlı kalıyoruz) lineer ve ya non-lineer adını verdiğimiz ve kabaca Analog ve ya Digital yöntemlerle çekilen görüntülerin, sıralanması bağlanması, gerekli görsel eklentilerin yapılmasıdır.

Lineer (doğrusal) montaj analog montaj setlerinde, non-lineer (doğrusal olmayan montaj) ise bilgisayar sistemlerine bağlı ortamlarda yapılır.

Bu arada bir çok montaj operatörünün aynı zamanda kurgu bilgisi olduğu ve / veya bir çok kurgucunun da montaj bilgisi olduğu açıktır.

Kısa Film Türleri

Kurmaca

En sık rastlanan kısa film türlerinden biri. Genel olarak konulu bir hikayenin sinema diliyle “kısa” yoldan anlatılması esasına dayanır. Bildiğimiz filmler gibi serim-düğüm-çözüm gibi noktaları bulunur.

Fakat kısa filmin doğasında bulunan “özgün” yaklaşımdan dolayı, filmin yönetmeni kendi anlatım ve kurgulama dilini de kısa filmine katar/katabilir. Herhangi bir süre şartı olmamasına rağmen genel olarak 20 dakikayı aşmazlar.

Deneysel

En özgün kısa film türlerinden biridir. Tamamen yönetmenin kendi dilini deneme esasına dayanır. Bir hikaye, fikir ve hatta bir söylem, deneysel bir şekilde yaratılmış ve tamamen olabildiğince özgün bir şekilde anlatımı esasına dayanır.

Örneğin, deneysel filmlerde yönetmen kendi ışık, kadraj, ses… v.b anlayışını savunur ve bu savunduğu özgün dili kullanarak filmini hazırlar.

Kısacası standartların ötesinde ve birbirine en az benzeyen filmlerin çıktığı türlerden biridir. Fakat bu özgünlük bazı kişiler tarafından tamamen yanlış değerlendirilmekte, sinema kurallarına sağdık kalmak ve sinematografik tecrübeyi çok fazla gerektirmemesi gerektiğini, dolayısıyla hata payını en çok kaldıran tür olarak benimsenmesi gibi korkunç bir yanlış tutuma neden olmaktadır.

Deneysel film, bu saptırmayla birlikte maalesef konuyla hiç bir ilgisi olmayan insanların bile, hazırladıkları bazı hareketli görselleri “kısa film” ilan edilmesine de sebep olmuştur.

Canlandırma

Bir dönem kurmaca kısa film ile kıyaslanmaya kalksa da, canlandırma kısa film dediğimiz tür, aslen animasyon temeline dayanmaktadır. Bilgisayar teknolojisi yada tamamen el işçiliğiyle hazırlanan, 2 yada 3 boyutlu anime edilmiş eserler olarak bilinir.

En çok merak edilen konulardan biri, Kısa film türleri ve bu türlerin anlamları. Bu yüzden kısa film türleri hakkında biraz bilgi vermek doğru bir karar olacak.

Burada açıklanacak bilgiler herhangi bir akademik dayanağa bağlı değildir, tamamen tecrübe ve gözlemlere bağlı kalarak hazırlanmıştır.

Powered by Templatekiller.com anime4online.com animextoon.com